13 april 2013

Att träna fart

Nu har jag tränat mina första riktiga intervaller!

Bild: Pinterest

Vårruset närmar sig med stormsteg, nu är det bara 20 dagar kvar! Gaahh....nervös! :) Men syrran peppar på och har nu lagt om mitt träningsschema till att innehålla fler löppass där jag ska träna fart. Sista förberedelserna har påbörjats!

Två riktiga intervallpass har jag kört nu, ett med korta intervaller och ett med långa. De korta var 8x200 meter och de långa var 5x1000meter. Det som är viktigt att tänka på är att hålla ett jämnt tempo genom hela intervallen, inte tappa fart eller spurta ikapp på slutet för att klara den förutbestämda tiden. Jämnt och fint tempo, kontrollerat ska det vara. Eftersom jag har lyxen att få färdigt träningsschema levererat av min syster varje vecka, så visste jag vilken tid jag skulle hålla på intervallerna och hur länge jag fick vila emellan. Det tuffa för mig var att hitta det tempot utan att mixtra för mycket med farten under pågående intervall, eftersom tempot ska vara jämn. En utmaning, men det funkade fint faktiskt!

De korta intervallerna gick jättebra och jag var nöjd med tempot jag höll vilket var något snabbare än det tempo som Kim satt upp till mig. De långa intervallerna var tuffa och jag fick upp rejält flås. Även om benen blev rätt tunga och stumma på de sista rundorna, så var det faktiskt flåset som var jobbigast. Jag är väldigt beroende av att ha jämn andning när jag springer, så fort jag tappar rytmen i andningen så tappar jag också rytmen i löpningen.

Planen var att jag skulle springa 4 intervaller av de långa, dvs 4x1000meter. Fixade jag inte att hålla jämnt tempo utan sackade skulle jag bryta efter tre, klarade jag fem stycken så var den sista en bonus. Efter fyra intervaller var jag trött.....och tänkte hålla där. Men sen blev jag så himla irriterad på mig själv. Himla fegis! Jag kommer ju aldrig bli bättre om jag inte pushar mig själv, det måste göra lite ont och vara jobbigt. Så jag satte av på en femte runda och sprang faktiskt den ungefär 10 sekunder snabbare än de andra!

Ska jag vara riktigt riktigt ärlig, så är jag lite orolig. Det var grymt jobbigt att springa de där intervallerna och tempot jag höll på varje km var mitt tävlingstempo, dvs det tempo (och helst lite snabbare) som jag ska hålla genom hela Vårruset. Det kommer att kännas som om jag springer mitt allra snabbaste i 5 km! Hmm...lite orolig är jag allt....

I morgon är det dags för fartträning igen, inga intervaller denna gången men väl ett tröskelpass. Det blir 1km uppjogg, 3km i snabbt tempo (tävlingstempo) och 1km nerjogg. Och den 20:e är jag anmäld till ett motionslopp, det blir ett genrep och ska bli mycket spännande!

6 kommentarer:

Nellie - the Flying Hippo sa...

Vilket proffssnack du ligger inne med, tusingar, tröskelpass etc. :) Oavsett hur det går på vårruset så är jag grymt imponerad och jag tror minsann att du har blivit en inbiten löpare. Med dit pannben (för det har du verkligen) så kommer du fixa det. Härligt jobbat vännen!! Kram

Anonym sa...

wow vilken stjärna du är : ) kran på dig! Sofia

Birgit sa...

Bra gjort! Vilken tur du har som får träningsprogrammen levererade! Bara kör på och du det ska göra ont att slå personligt rekord! Du får tänka att det är ju bara 25 minuter, sen är det över ;)
Kram

Kim sa...

Tröskelpasset är alltså tävlingstempo på milen eller maximal fart som du klarar av att hålla i en timme. Ska bli kul att höra hur det gick! Jag tror stenhårt på att du kommer att fixa det här! Nu ska jag anmäla oss med en hemlig gäst! :)

Unknown sa...

Vad duktig du är som kämpar på.

Kram

Anna Margareta sa...

Nu du Jennica! Nu är du fast i intervallträsket. Jag kan lova dig att du aldrig vill lämna det. Du kommer fixa din tid. Bara adrenalinet ger sig skjuts och du har ju 20 dagar kvar. Heja dig!!!