01 januari 2013

Nyårslöfte 2013

Då var det dags att försöka 
sätta ord på årets nyårslöfte.
 
Då var det dags då. Dags att sätta ord på mitt nya nyårslöfte. Det är mer ett mål för året än ett löfte. Men löftet blir att utmana mig själv för att kunna nå mitt mål. Och det kommer att kräva en del utmaning av mig själv...

Mitt mål är att i december 2013 kunna säga "Jag är bra på...." och "Jag kan....". Detta med stadig röst och utan att lägga till några 'men' eller annat dumt som förringar det jag kan. Jag vill kunna säga det och mena det. Så enkelt är det!

Men för att ni ska förstå det här så får jag nog ge er en liten bakgrund tror jag. Såhär är det. Jag är på många sätt trygg i mig själv. Jag är inte en person som tar så väldigt mycket plats, men har inga problem att hamna i centrum. Jag har många vänner och är sällan sysslolös. Däremot så har jag ett rätt dåligt självförtroende när det gäller sånt jag kan och gör, min kompetens om man så vill. Jag har otroligt svårt att säga att jag är bra på något, speciellt sådant som jag verkligen vill vara bra på. Och jag säger inte detta för att jag är blygsam, jag kan liksom inte säga det. Jag kan inte säga att jag är bra på en sak utan att i nästa sekund skoja bort det eller hitta på något som gör att det inte alls är speciellt. Detta är inte för att få uppmärksamhet eller för att få andra att säga att jag kan, jag tycker faktiskt att det är enormt svårt att säga vad jag är bra på. En talang, en kompetens. På fullaste allvar.

En del i det här är också att jag verkligen vill hitta det där jag är bra på. Jag vill hitta det där jag brinner för. Jag har alltid varit min egen största bromskloss. Jag har underbara föräldrar som alltid trott mig om precis allt. Jag tror att de tror att jag skulle klara allt. Det är jag själv som hindrar mig. Så fort jag har kommit på något som jag tycker verkar roligt eller som jag velat bli, så har jag tänkt att "ja men det där kan jag ändå inte". Allt som jag egentligen tycker är roligt har jag sedan barnsben sagt till mig själv att jag inte kan. Och sånt som jag verkligen inte kan (och inte har någon ambition att vilja kunna), det har på något sätt blivit det som jag själv tycker att jag/man borde kunna. Att det är det som är viktigt och "räknas". Detta låter så urbota dumt när jag läser igenom vad jag skrivit, men det är tyvärr så jag tänker i min lilla knasiga hjärna. Fast, nu så har det börjar röra lite på sig där uppe i hvuudet......och det var nog på tiden...

Så, utmaningen för i år blir också att utmana mig själv att ta tag i sånt som jag tycker är roligt och som jag vill bli bra på. Och vad är då det jag vill vara bra på? Jag har lite svårt att sätta exakta ord på det, men jag älskar ju allt som har med bild, färg och form att göra. Och text. Gärna i kombination. Jag älskar inredning och jag älskar tidningar. Och sociala medier. Jag beundrar människor som är kreativa, människor som har en känsla för just färg och form, som är bra på att kombinera vackra saker....

Just nu sitter jag och vilar med händerna på tangentbordet och funderar på vad jag ska skriva....jag vill få ut det här på rätt sätt, men det blir inte riktigt så som jag vill. Jag vet inte riktigt om ni förstår.
*Tar ett djupt andetag och försöker igen....*
Det finns människor runt mig, som inte känt mig så länge, som faktiskt säger till mig att jag är kreativ. Att jag kan det där med färg och form. *Här håller jag på att smälla av....sååå jobbigt att skriva det. Jag vill ju vara kreativ...är jag verkligen det?!* Dessa människor ser väldigt förvånade ut när jag säger att "nej, jag är inte kreativ. Se på xx och xx, de är kreativa!" Då brukar de le lite och klappa mig på armen och säga sådär lite snällt, att jag ska skärpa mig! :)

Äsch, nog svamlat! Det blir inte så tydligt som jag vill, men jag tror att det ger sig med tiden. Jag kommer att skriva mycket om detta förhoppningsvis, så ni kommer nog att förstå vad jag menar. Det kommer nog att bli tydligare och tydligare ju längre tiden går. Jag sätter en ny bloggetikett på detta så att ni kan följa mig - Nyårslöfte 2013!

Bara genom att skriva detta, så har jag utmanat mig själv. Jag sticker ju ut hakan lite genom att berätta om min osäkerhet. Förhoppningsvis så sätter det en positiv press på mig själv att faktiskt utmana mig själv. För som en klok person sa till mig för inte så länge sedan, "du vet nog redan vad du vill, du ska bara våga tro att du kan. För du kan, redan nu!".

Så - jag tänkte att 2013 skulle bli det året då jag faktiskt utmanar mig själv att bli bättre - kanske till och med bra (herregud, jag kan inte ens skriva det!!!) - på något som jag verkligen vill bli bra på. Det är året då jag hittar min talang, som jag tror kanske (gaaahhhh!!) finns där, och det året då jag hittar det där jag brinner för. Det året då jag utmanar mig själv att testa olika saker inom de områden jag tycker är roliga.  Det året då jag tar bort ord som 'tror', 'kanske' och 'men' när jag pratar och skriver om mig själv och vad jag kan.

Vad tror ni om det?

KRAM och Tack för att ni orkade läsa ända hit!

 

5 kommentarer:

Anonym sa...

De fixar du! Jätte bra mål och jag tror på dig. Jag har valt ett ord inför 2013: Strength/styrka. Både i kropp och själ. Önskar dig ett riktigt härligt år. Kram

TIDSOPTIMISTEN sa...

Tror det är många som känner igen sig i dina ord och allrahelst tjejer som har svårt för att berömma sig själva och säga att de är bra på något. Vi är nog väldigt rädd att det ska uppfattas som skrytigt.
Lycka till med dina mål och mitt blir att säga nej mer till saker som jag verkligen inte vill, det är så lätt att ta på sig en massa skit och göra saker för andra skull ;) Kram Ullis

J, P, C och A sa...

Jättebra skrivet och mycket bra nyårslöfte! Jag känner igen mig själv väldigt mycket i det du skriver...tyvärr är det väl rätt vanligt att känna så. Men det ändrar vi på eller hur? :)

Gott nytt år på dig Jennica!
Kram Josefin

Birgit sa...

Jag förstår precis vad du menar och wow, vilket löfte!! Imponerad är jag helt klart och du kommer att klara det! Det är så viktigt att faktiskt kunna säga "jag är bra på..." utan men! Ska bli kul att följa din utamning under året. (för jag kommer att hänga kvar här) Ha det gott! Kram
Ps! Idag latade jag mig, men det blir en prommis ikväll :)

Nellie - the Flying Hippo sa...

Underbart Jennica! Jag är helt säker på att du kommer fixa det!!! Kram