31 maj 2009

Mors Dag



Massor med kärlek till min världens bästa Mamma!!!
Jag älskar dig och jag är så glad att du alltid finns där för mig.

Jag sänder även många kramar till min goa svärmor och alla de av mina vänner som också är underbara mammor!!

Puss & Kram!!

30 maj 2009

Nämen tjena moss!



Jossan och Indy


Idag har Jossan ridit på Indy i ett jätte-varmt ridhus! De gjorde många jobbiga övningar för att träna upp benstyrkan så det blev ett svettigt pass.

På slutet tog Jossan mod till sig och det blev en galopp runt hela ridhuset, det gick jätte-bra!

29 maj 2009

"Det verkar ju vá en kul typ!"


Johanna ser sig själv i spegeln! 

Tidningstips

Tänkte tipsa om två bra tidningar!

Vi LÄSER är en tidning för oss om älskar böcker och att läsa. En massa bra reportage om författare, böcker, läsning och allt annat som har med böcker att göra. Jätte-mysig tidning med mycket bra läsning. En tidning som man verkligen läser, inte bara bläddrar i och tittar på glassiga bilder.


Kattis & Company är ett tv-program, en website och nu också en tidning. Den handlar mycket om relationer och människor. Inte bara kärleksrelationer utan alla slags relationer mellan människor. En allmänt må bra tidning som fokuserar på vad som är viktigt i livet.


Ny pysselprodukt

Läste på Kortmakarens blogg att det kommit en ny pysselprodukt. Det är en kräm som används för att etsa på glas.


Man fäster ett mönster eller en schablon på det man vill etsa på, sedan lägger man på krämen och väntar i 15 minuter innan man tar bort den. Man kan skrapa tillbaka krämen i burken eftersom den går att återanvända. 

Kolla så fint det kan bli! Bilderna är lånade från Kortmakarens blogg.




Detta verkar ju väldigt enkelt och resultatet blir ju super-fint! Sugen på att prova!

Njuter i fulla drag!

Måste bara berätta.....jag njuter så av min mammaledighet! Tycker verkligen att det är toppen att vara hemma. Att vakna varje morgon och veta att hela dagen ligger framför mig och kan fyllas med precis vad jag vill. Att kunna umgås med gosigaste lilla Johanna och lite senare även med bästaste Jossan - och ännu senare världens finaste Jense. Det är enormt lyxigt och ibland känns det nästan för bra för att vara sant.

Det slår mig flera gånger varje dag att jag har det så bra! Jag kan ju liksom göra precis vad jag vill, det känns liksom helt oförklarligt lyxigt för mig! Jag kan - som idag - bara var hemma och göra mest ingenting, läsa, surfa och mysa runt. Jag kan också träffa mina mammalediga vänner, mina föräldrar eller åka till stan, olika köpcentra, IKEA och bara mysa runt. Det är svårt att förklara, men det där med att jag kan välja själv vad jag vill göra varje dag känns enormt lyxigt.

Jag försöker gå mina powerwalks varje dag, i alla fall varannan, och det är ett underbart sätt att börja dagen på. Speciellt om solen lyser på mig, som den gjorde idag. Det känns bra att göra den där promenaden, om man inte gör något annat på hela dagen så har man i alla fall gjort en nyttig sak!

Just nu sitter jag här och slösurfar, får en massa inspiration och idéer, dricker gott kaffe och njuter av tillvaron. Jag vet, jag låter sådär klyschigt lycklig, som en rosa idyll som ingen tror på - men jag njuter verkligen. Visst, sömnen blir lidande (även om denna veckans nätter har varit helt kanon med ca 6 timmar varje natt!), jag tvättar nerkräkta kläder varje dag, jag torkar kräk på golvet, matar var 3:e timme - men det är helt ok. Johanna är en otroligt snäll bebis, hon mest sover och äter och nu när hon börjar bli lite mer vaken så ligger hon mest och ser sig omkring. 

Som min kloka mamma sa igår: "Du verkar verkligen ha landat nu." Och jo, det har jag! :)

Världens bästa Johanna

Min pappa tog lite bilder på Johanna när vi var där idag. Tänk att utseendet förändras så beroende på om hon ligger ner eller "sitter"! :)




Blåsigt värre

Idag har det varit jääätte-blåsigt ute! Vi bor ju i skogen och har flera väldigt höga träd på vår tomt och de har vajat väldigt mycket, ganska så oroväckande..... Vi satte dessutom björkar förra året som också är ganska så höga och väldigt smala och de har haft en tuff dag kan jag säga....ett tag var jag orolig att de skulle brytas av!
Men för övrigt har det varit en bra dag. Körde in till mamma och pappa i morse efter att jag släppt av Jossan på skolan. Jag och mamma var ute och gick en lång promenad och tittade på fina hus och pratade om livet - hur mysigt som helst!! Det får verkligen bli fler gånger! Efter lite fika för både Johanna och oss andra så var det dags för mig att åka hemåt igen.

Hämtade upp Jossan och så åkte vi till tandläkaren. De skulle röntga hennes huvud för att se hur alla hennes tänder sitter, hon ska nämligen få tandställning till hösten. Det var en konstig röntgenapparat de hade, hon fick lägga sin haka i ett litet stöd och bita om en "pinne". Sedan spände de fast hennes huvud och en kamera började snurra runt hennes huvud, men när den kommit halvvägs så la hela apparaten av! Den dog.

Så efter att ha varit hos tandläkaren i ungefär 2 minuter så fick vi gå igen..... De skulle höra av sig om ny tid....vilket antiklimax.

Ikväll åt vi god middag! Använde kycklingfärs för första gången! Gjorde en slags "köttbullar" av kycklingfärsen, hackad gul lök, pressad vitlök, citronskal och citronsaft, mango chutney och sambal oelek. Till det hade vi tzatsiki och klyftpotatis - jätte-gott! Från "Husmorsorna" som vanligt - en riktig hit den boken!

27 maj 2009

Schyssta klubben

Jossan går bakom mig:
"Mamma, din rumpa är som en måltavla!"

Nu visade det sig att hon inte menade det som jag var snabb att tolka det! Utan jag hade kräk på klänningen där bak efter att Johanna legat över min axel och kräkts, det var det som var måltavlan...... :)

Fönstershopping

Var en sväng på Center Syd efter vårt besök på BVC. Det blev lite "fönstershopping", fönster inom "fnuttar" eftersom jag ju självklart var inne i butikerna! :)

Det blev några mentala önskelistor, hittade som vanligt en hel del som jag ville ha. Inga kläder dock, men enbart för att jag inte tittar på det! Tänker inte köpa några kläder i den storlek jag drar just nu, jag vägrar. Vågar inte ens titta, för jag vet att jag kommer att hitta så mycket fint! :)

Däremot hittade jag fina skor! De har öppnat en ny skobutik, någon form av lågprisaffär, Deichmann Skor......lite trist, hade varit mycket roligare med Bianco eller något sånt. Men de hade faktiskt lite kul grejor ändå, ingen direkt kvalitet men helt ok sommarskor, de behöver ju bara hålla en säsong. De hade i alla fall ett par jätte-fina helt enkla svarta ballerinaskor, tror det var skinn faktiskt, kostade bara 229:-. De hade också jätte-fina handväskor i tyg i fina färger, bara 149:-. Hittade även ett par svarta ballerinor på Din Sko.

Var också inne en sväng på Panduro Hobby och där skulle jag kunna handla hur mycket som helst! Massor med fina papper och dekorationer för att göra kort. Och så har de en ny typ av armband man kan göra, som är väldigt inne nu enligt modetidningarna. Nämligen makramé armband, jätte-fina faktiskt. Hade varit kul att lära sig hur man gör det.

Hittade också flera böcker som jag ville ha: 
"Lyckan är en sällsam fågel" av Anna Galvada
"Ängelns lek" av Carlos Ruiz Zafón
"Drottningoffret" av Hanne-Vibeke Holst
"Betong: en gjuten hobby" 
"Boktjuven" av Markus Zusak

Hm.....farligt att gå i butiker.....man vill bara ha och ha och ha......

Nu är det hemmamys med mina tjejer!! Den lilla ligger och "morrar" i sin babysitter, hon har lite lustiga ljud för sig! Den stora äter plättar och snart blir det förhör på matteläxan!

BVC besök

Idag har jag och Johanna varit på BVC och vägt henne. Dagens matchvikt är 4.880 gram. Det innebär att hon gått upp 150 gram sedan förra gången, lite mindre än förra gångens ökning men ändå bra. Hon följer sin kurva.

Hon har ju sovit så fantastiskt bra de senaste 3-4 nätterna och har därmed hoppat över ett mål mat, det har säkert påverkat en del. Hon har ätit sitt sista mål vid halv tolv, tolv ungefär och sedan sovit till ungefär sju på morgonen!

Annars så är allt bara bra med henne, hon utvecklas och växer precis som hon ska. Hon log stort och charmade vår sköterska! :) Hon kräker ju fortfarande en hel del, men eftersom hon går upp som hon ska så är det ingen fara. Hon är ett "kräkbarn" helt enkelt. Däremot så är det mindre bra att hon bara bajsar ungefär var 5:e dag, med tanke på att hon äter ersättning. Hade hon ammat så hade det inte varit konstigt. Men det finns inte mycket att göra åt detta. Vi ger ju henne Lactulos och ska fortsätta med det, samma dos. Om man ökar dosen så finns stor risk för magknip och det kan vi ju vara utan. Det är väl bara att hoppas på att hon ska få ordning på sin lilla mage snart.

Nej, nu är hon hungrig igen! Dags för mat!

Inte stressa i onödan

Man blir faktiskt lite klokare med åren! :)
Idag ska jag vara på BVC med Johanna klockan 10.30. Jag körde Josefine till skolan och var hemma igen 8.30. Jag har lite olika planer för dagen och en av dem var att jag skulle gå min vanliga morgonpromenad, och i vanliga fall så hade jag försökt klämma in den, plus frukost, plus dusch mellan 8.30 och 10.30 (eller rättare sagt 10.15 då jag behöver köra).

Men, nu inser jag faktiskt att det blir lite tight.....ok, ganska så mycket tight. Därför så la jag Johanna i sin vagn där hon fick sova vidare efter att vi kommit hem och gjorde kaffe och smörgåsar till mig själv. Satt i lugn och ro och åt och läste Aftonbladet och lite olika bloggar. Nu har jag duschat och kan i lugn och ro ge Johanna mat innan vi ska åka. Min promenad får jag helt enkelt ta senare idag, det går ju faktiskt det med!

Så, lite har jag allt lärt mig. Varför stressa i onödan när man kan ta det lugnt och njuuuta av dagen?!

26 maj 2009

Fantastiska skor



Kolla in vilka fantastiska skor! De kommer från Guiseppe Zanotti och kostar runt 4.000:-........ Men de hade varit helt perfekta till ett par snygga jeans, en cool top och en fin kavaj. Och en sådär 15 kilo mindre.....jaja, man kan ju alltid drömma! :)

Smarrig middag


Vi åt jätte-smarrig middag i kväll! Den heter "Anettes Allt-i-ett-kyckling" och kommer från Husmorsornas receptbok. Super-enkel rätt som är så lätt att laga.

Man lägger potatis, paprika, rödlök i klyftor i en ugnsfast form tillsammans med morotsbitar och hackad vitlök. Salta, peppra och häll över lite olivolja. Sedan lägger man kycklingfilé i bitar över, salta och peppra även dem. Lägg färsk rosmarin över. In i ugnen på 200 grader i ungefär 30 minuter tills kycklingen är klar. Lyft bort kycklingen och smula över fetaost och blanda ner rucolasallad, lägg sedan på kycklingen igen. Klart!!

Bästa av allt? Vi använde vår egen Rosmarin som vi odlar i våra lådor!

Ett sista kort för idag!



Nya kort

Jag har gjort ett par nya kort! Det är så kul när man verkligen har tid och kan sitta och pyssla och testa olika grejor.



Här har jag stämplat den lille figuren på vitt papper och sedan färglagt den med akvarellpennor. Första försöket, blev rätt bra. Tyvärr är bilderna inget vidare, men om man klickar på dem och får upp den större bilden så ser man lite bättre!

Kul kul! :)

Lite tisdagspyssel

Har målat en liten....tja, vad kallar man detta?! 
Trä...kruka?......

I vilket fall som helst så har jag målat den vit och målat en slända i grönt med hjälp av en schablon på den, på båda sidor. Blev riktigt fint!

Före.....


...och efter! :)

Stenläggning - före och efter

I söndags när Jens höll på och fixade i trädgården, så rengjorde han bland annat stenläggningen på framsidan. Han gjorde ren den med högtryckstvätten, väldigt effektivt var det. Se på denna bilden! Den högra sidan är rengjord och den vänstra är den som fortfarande är smutsig, den är alltså inte blöt!

Det visade sig att vår grå stenläggning har ett antal gula stenar, antar att det är för att matcha huset.... Visserligen skönt att få det rengjort, men de där gula stenarna kunde dock få gå och gömma sig igen! :)

Sömntuta


Man ser henne knappt under täcket, den lilla sömntutan! Hon somnade strax innan tolv igår och nu får jag väcka henne klockan halv åtta!

25 maj 2009

Vädret

Knäppt väder! Nu har jag precis duschat efter att ha först promenerat i 1 timme och 40 minuter, när jag sedan kom hem så klippte jag vår björk och sedan krattade jag undan en massa gamla löv. Helt slut och genomsvettig. Allt detta gjorde jag i mulet väder, ca 13 grader och med regnet som hängde i luften.

Nu, när jag är nyduschad och inte har lust att svetta ner mig mer i trädgården, ja då skiner solen och temperaturen har klättrat till 18 grader....

Ja ja, så kan det vá! :) 

Dagens promenad


Idag blev det en lång runda, 1 timme och 40 minuter! Helt slut i benen nu! Blev en ny runda som bland annat gick genom skogen, fint och lite spännande att se vart jag hamnade! :) Nu sitter jag och pustar lite innan Johanna vaknar och vill ha mat. Efter det kanske det blir lite trädgårdsfix, får se hur vädret är. Regnet hänger i luften tycker jag. Skulle det inte bli sol denna veckan?

24 maj 2009

Kvällsmys


Såhär mysigt kan man ha det på kvällen när man ligger och lyssnar på bok!

Malmö City Horse Show

Det har varit hästtävlingar nere på Ribersborg i Malmö sedan i torsdags - Malmö City Horse Show. Jag och Jossan bestämde oss för att åka dit idag, Johanna skulle också följa med. Jens var mer sugen på att fixa hemma i trädgården.

Vi packade in oss och alla grejor (det är ju en massa bebisprylar som ska med nu för tiden...) i bilen och körde in till Malmö. Det började duggregna när vi körde ut från vårt område.....och väl i Malmö så ösregnade det!! Inte precis det väder man vill ha när man ska strosa runt och titta på hästar.... Eftersom det nu ösregnade och vi ändå inte kunde gå ut, så körde vi och köpte ett regnskydd till Johannas vagn. Det behövdes ju om vädret skulle vara såhär....

Eftersom det inte slutade regna så åkte vi hem till Kimman och fikade med henne och Lina. Det blev jätte-god fika med bullar, pålägg, kaffe och ost och kex - super-mysigt! Och till slut så slutade det regna så att vi allihop kunde gå ner på Ribban och kolla in tävlingarna.

Tyvärr så missade vi fälttävlan vilket jag gärna ville se, men vi hann se vanlig hoppning, kaninhoppning, lite agility, Jossan red ponnyridning, vi såg en match Lacrosse och så åkte jag och Jossan häst och vagn! Så vi hann med lite ändå och det blev en mysig dag som faktiskt slutade med strålande solsken!

Jossan vid agilitybanan.

Jossan rider ponny...

Vid banhoppningen...


Och här, världens goaste tjej åker häst och vagn! Visst är hon väl bara så himla söt och go min lilla tjej! 

Super-mysig dag som slutade med att vi köpte med oss hamburgare hem och åt middag ute i solen tillsammans med Jense. Det blev en tur rollerblades för Jossan och jag beundrade allt jobb som Jens gjort i trädgården. Allt gräs klippt och alla kanter trimmade - såå fint!!

Grattis Johanna 2 månader!



22 maj 2009

Johannas första bad!

Idag har Johanna badat för första gången!  Hittills har jag bara torkat av henne med blöta skötlappar, men idag var det dags. Naveln har ju trillat av för ett tag sedan och allt var fritt fram! Vi har faktiskt inte införskaffat någon badbalja ännu och badkaret känns så enormt, därför fick det bli ett bad i handfatet och det gick riktigt bra. 

Som synes så gillade hon det! 




Efteråt var det jätte-mysigt att bli insvept i en handduk!


Nu efter att ha blivit smord med babyolja och påklädd mysiga kläder så somnade hon gott igen! :)

VÄRLDENS BÄSTA SYSTER!!!

Ni har ju precis kunnat läsa om hur dumma dumma H&M raderade min systers order av mina MW grejor! Men nu ringde hon precis för att tala om för mig att helt mirakulöst så finns väskan och t-shirten kvar på den svenska siten!!! De måste fått in fler exemplar för de har varit slut tidigare.

Så - nu finns väskan och t-shirten i en order till mig. Betalad och klar!!! :D

Tack tack tack världens goaste mest omtänksamma syster!!! Love you!!!

Besvikelse....

Min goa syster beställde ju grejor från Matthew Williamson för H&M från den Österrikiske siten till mig. En väska, en t-shirt och en top. Jag blev så himla glad för det, speciellt för väskan (det är något speciellt med väskor...!). Men nu visade det sig att de har tagit bort hennes order och hänvisar henne till den svenska siten! Så det blev inget.....trist....! Blev faktiskt riktigt besviken, hade ju sett fram emot de sakerna och jag var så glad över att Kimman tagit initiativet till att beställa till mig. Hennes kompis beställde från den holländska siten förra året och det gick bra, därför trodde vi inte att detta skulle vara något problem.
Tur att jag lyckades fixa några plagg själv, plus att mamma och pappa köpte en top till mig (det tror jag att jag glömt skriva). Tur man har en sådan gullig familj som förstår "allvaret" i det här! :)

Innedag i dag

Idag tänker jag ha en innedag tror jag. Det är mulet ute och blåser och det lockar inte mig till att vara i trädgården. Däremot tycker Jense det är perfekt, han är nere vid havet och kitesurfar med Nellie och Erik. 
Vi tre tjejer myser inne istället. Jag ska plocka fram alla min pysselgrejor och göra lite kort, Jossan har en plan om att göra en gubbe med hjälp av kartong.....och Johanna gör sin favvissyssla - sover! :)

21 maj 2009

Maskroskrig och trädgårdspyssel

Vi har "rätt" många maskrosor i vår gräsmatta - med betoning på många! :) Det ser så trist ut....även när gräsmattan är nyklippt så reser sig maskrosorna efter bara någon timme och så ser det inte alls lika fint ut längre, även om det är nyklippt. Nu har vi tröttnat och vill ta upp kampen!

Jens köpte en maskrosuppdragare - och den funkade över förväntan! Jens han drog upp maskros efter maskros, det finns många kvar men vi blev också av med väldigt många!


Såhär såg det ut när maskrosorna låg uppdragna på marken! Det såg ut som en mullvadsinvasion ungefär! :)




Men nu är de borta och gräsmattan ser jätte-fin ut!

Det har varit en riktig trädgårdspysslardag idag! Jense har sått lite gräs på ett ställe där vi grävt upp ett par buskar, han har gött gräsmattan, vattnat och så har han ju då inlett maskroskriget! Själv har jag rensat stora rabatten och mellan kullerstenarna längs huset. Så skönt att det är gjort! Jag har även vattnat och planterat om paprikaplantorna. Så det har varit en riktigt mysig dag i trädgården.

Jossan har varit sjuk idag med och legat framför tv'n hela dagen. Men hon börjar känna sig bättre och febern har gått ner, men hon har fortfarande ont i halsen. Vi hoppas att hon ska känna sig bättre i morgon.

Just nu har Jens gått och lagt sig med Johanna, han tar natten i natt. Jag ska sova där nere och Jossan camperar i soffan i tv-rummet, det tycker hon är mysigt när hon är sjuk. Nu sitter hon och jag här och tittar på Disney Channel......jätte-kul.... :)

20 maj 2009

"Djävulen och fröken Prym" av Paulo Coelho



Till bokklubben denna gången har vi läst "Djävulen och fröken Prym", vi ska diskutera den ikväll. Jag har läst två böcker av Paulo Coelho tidigare, "Alkemisten" och "11 minuter". Vi kan väl konstatera att jag inte är någon Paulo Coelho-tjej. Detta är inte riktigt min grej.

"Djävulen och fröken Prym" handlar om gott och ont i människan. Om kampen mellan ljus och mörker. Våga följa våra drömmar och verkligen våga leva.

En mystisk främling kommer en dag till den lilla byn Viscos. Viscos är en liten by med 281 invånare, varav alla är vuxna människor, inga barn alltså. Alla flyr den lilla byn för att hitta lyckan på andra ställen. 

Främlingen ställer en ung kvinna inför ett skrämmande förslag. Han har grävt ner 11 guldtackor i skogen, 10 tillsammans och 1 ensam. Han visar henne vart den ensamma guldtackan är begravd och han berättar sin plan för henne. Han är beredd att skänka de 10 guldtackorna till byborna om de gör något som de aldrig drömt om. Begår ett brott. Nämligen mord, de ska inom 7 dagar döda någon i byn. Och det är den unga kvinnan som skall vara budbärare och berätta om den hemska planen för byborna.

Om byborna verkligen dödar någon för att få guldtackorna så kommer han att dra slutsatsen att vi alla är onda. Om den unga kvinnan stjäl den andra guldtackan (som hon vet vart den finns) men byn står emot frestelsen, eller vice versa, kommer han att dra slutsatsen att det finns både goda och onda. Skulle det vara så att han lämnar byn med alla guldtackor så drar han slutsatsen att alla är goda.

Detta är ju en väldigt intressant frågeställning och ett spännande socialt experiment. Men istället för att bli spännande är det en massa diskuterande fram och tillbaka och det är nog typiskt för Paulo Coelhos böcker. Man ska bli engagerad i diskussionen. Tyvärr fångar det inte mig.... För mig är det viktigt att man lär känna karaktärerna i boken, det gör man inte i Paulo Coelhos böcker - här är sakfrågan det viktigaste.

Innedag

Idag skiner solen, igen. Den har skinit hela dagen och himlen är blå. Som gjort för att vara ute och fixa och dona. Och som gjort för att ge en dåligt samvete ifall man inte är ute och fixar och donar!
Idag har jag nämligen varit inne hela dagen. Anledningen är att Jossan är sjuk och hemma från skolan. Hon har feber och ont i halsen. Så vi har legat i varsin soffa och tittat på tv, läst och surfat. Jag har servat med saft och alvedon. Jag hade väl i och för sig kunnat gå ut ändå....men i ärlighetens namn så behövde jag nog vila min kropp också. Har sån himla träningsvärk!! :)  

Den lilla tjejen bara sover.....har aldrig varit med om en bebis som sover så mycket. Eller....det kanske jag har, kommer faktiskt inte riktigt ihåg hur det ska vara. Men hon sover otroligt mycket. Just nu ligger hon faktiskt och tittar på en filt, men annars sover hon mest. Alltså, hon ligger inte och tittar på filten utan hon ligger på en filt och tittar. :)

Jossan mår lite bättre, febern har lagt sig. Alvedon är bra! 

Ikväll är det bokklubb. Vi ska vara hos Jenny i Malmö och prata om "Djävulen och fröken Prym" av Paulo Coelho. Nja, inte min typ av bok. Jag är ingen Paulo Coelho-tjej precis! Men det ska bli väldigt trevligt i alla fall, vi har alltid mysiga träffar!

19 maj 2009

Ogräs och vardagsmotion

Har ett eget litet trädgårdsprojekt.....inte lika stort som det med pallkragarna, men icke desto mindre viktigt. Jag håller på att rensa mellan stenarna i stenläggningen på framsidan. Ska även rensa mellan alla stenar som ligger längs huset. Det växer såå mycket ogräs där.

Av alla platser på hela vår stora trädgård tycker jag sämst om framsidan, ni vet den sidan som syns mest och ska vara välkomnande för alla som kommer och hälsar på eller går förbi. Den delen tycker jag sämst om..... Det är ju den delen som ska vara finast och den man är mest stolt över! 

Det blir jätte-fint när jag rensar och tar bort allt ogräs och gräs som vuxit över stenarna, men riktigt fint blir det ändå inte. Tycker riktigt illa om stenläggningen och den märkliga lilla "kulle" med buxbomar vi har där. Vi har en plan för hur vi vill att det ska se ut, men det är en större förändring som kräver en stor investering och det är inte aktuellt just nu. Så nu rensar jag allt vad jag kan och gör så fint det bara går.

Före.....


Efter! :)

Det är kämpigt att ligga och dra upp ogräs, jag är såå trött i ryggen!! Den håller på att gå av på mitten eller nåt! Dessutom är jag helt slut i benen, var ute på en lång powerwalk idag - var ute i 1,5 timme, mycket nöjd! Nu sitter jag här och inväntar sista matningen innan läggdags. Är super-trött och kroppen värker, men det känns helt ok. Det måste ju ha gett något för kroppen - och det känns bra!

Älsklingarna!



Köpa växter

Vi köper alla våra växter till trädgården på Löddeköpinge plantskola. De har väldigt bra kvalitet på sina växter! De är dessutom väldigt trevliga, hjälpsamma och kunniga vilket är bra när man är nybörjare själv. Att det även är jätte-fint och inspirerande att gå runt på plantskolan är ju också ett plus.
Men i söndags när vi köpte växter och fröer till våra pallkragar så fick vi tipset att köpa våra tomater hos Högs handelsträdgård. Det visade sig vara jätte-stort och de hade ett stort utbud av växter. Bland annat sålde de mina favoriter pelargonier jätte-billigt, kommer inte ihåg exakt pris just nu men billigt var det. 

Vi köpte två stora tomatplantor (ca 80 cm höga) för 50 kronor styck! Jätte-billigt! Och de var väldigt kraftiga och fina. Tanken är att de ska sättas i stora krukor och stå ute vid pallkragarna.

Vi köpte även två paprikaplantor. De får bo i uterummet, de är nog lite känsliga och mår nog bäst av att stå lite mer skyddat. Det ska bli spännande att se hur de tar sig!

Så, dagens tips - Högs handelsträdgård. Förutom Löddeköpinge plantskola såklart! 

Odla i pallkragar

Vi har precis blivit färdiga med vårt senaste projekt i trädgården! Vi har gjort en liten pallkrageodling!

Jag är väldigt sugen på att odla något ätbart i vår trädgård. Men att göra ett helt stort trädgårdsland där jag sedan måste ligga och rensa var inget som lockade. Därför så bestämde jag mig för att det bästa vore om vi kunde odla i sk pallkragar. En pallkrage är alltså en del av en vanlig lastpall. Vi har två på varandra för att få mer djup för plantorna att växa i.

Jens i sin tur vill ha det så praktiskt som möjligt när han ska klippa gräset, så att hålla på att trimma gräs som växer precis intill pallkragarna var inte aktuellt. Så, med lite inspiration från nätet så bestämde vi oss för att gräva ut ett område och lägga singel där, och sedan placera pallkragarna ovanpå. Och det blev riktigt riktigt bra!!

Först grävde Jens ut ett område som är ungefär 40 kvm stort. Vi har en himla massa rötter som ligger precis under gräsmattan, men som tur var så behövde han inte gräva djupt alls. "Bara" ta bort gräset.

Sedan beställde vi och fick levererat en hel hög med grå/vit singel. Jense slet några timmar med att köra flera lass med skottkärran fram och tillbaka. Vilken hjälte han är!

Sedan skulle allt krattas ut och jämnas till....

Jag åkte och köpte begagnade pallkragar, väsentlig skillnad i pris kan jag säga. Fast så värst begagnade var de inte, såg helt nya ut i mina ögon. Men vi fick åtta kragar (vi har två på höjden) till priset av två jämfört med om vi köpt nya! Jag placerade ut dessa och nu kunde det roliga börja! :)

Vi köpte en massa jord som vi hällde ner i lådorna. Det blev en blandning av planteringsjord, kogödsel och torv.

Sedan planterade vi! Vi tänkte vi skulle börja så smått med 4 lådor, men jag känner redan nu att vi kunde haft ett par till! Det finns så mycket kul att odla. Vi har just nu en låda med örter: basilika, persilja, dragon, rosmarin, oregano och gräslök. Sedan har vi en låda med sparris, dill, morötter och rädisor. Den tredje lådan innehåller jordgubbar, spenat, ruccola och blandsallad. Jossan har en egen låda och här han hon satt en jordgubbsplanta och ärtor. Hon ska även plantera tomater och pumpor, men dessa är än så länge planterade i små krukor inomhus och väntar på att de ska komma upp i lite varmare temperatur.



Det blev riktigt riktigt fint om jag får säga det själv!! Det enda som återstår är att sätta kantsten - och vänta på att alla små fröer ska börja gro såklart!

101 nya idéer



Som bekant älskar jag ju tidningar och jag håller alltid ögonen öppna efter nya roliga och fina tidningar. För ett tag sedan hittade jag denna i tidningshyllan i affären! Det är en tidning från "Allt i hemmet" som heter "101 nya idéer". 

Det är en pysseltidning med tips och idéer på kul pyssel man kan göra själv. Jätte-fina grejor! Bra och tydliga beskrivningar på hur man går tillväga och även en betygsskala från 1-5 på hur svårt det är. Väldigt pedagogiskt! :)

Jag fick massor med inspiration och förutom en massa kul idéer så fanns det ett fantastiskt reportage om ett pysselrum som en tjej hade inrett. Såå himla fint! Då blir man sugen på att fixa färdigt vårt loft där vi ska ha varsitt skrivbord och min del ska vara ägnat åt pysselgrejor!

Men nu skiner solen och all energi läggs på trädgården och uterummet, därför får pysselrummet vänta och jag ägnar mig åt plantering och trädgårdspyssel istället - vilket också är himla mysigt!

Flerfamiljshus!

Bild: Bloomingville

Titta vilken fin fågelholk! Den kommer från Bloomingville. Här kan man få en hel liten fågelkoloni. :)