09 november 2008

"I denna stilla natt" av Mari Jungstedt



Den före detta fotografen Henry Dahlström mördas i sitt mörkrum i källaren till hyreshuset där han bor. Det är ett besinningslöst mord som polisen först avfärdar som ett fyllebråk, eftersom Dahlström numera är en känd alkoholist i Visby på Gotland där boken utspelar sig. Nästan samtidigt försvinner 14-åriga Fanny Jansson på väg hem från stallet. Det är ett sorgligt porträtt som målas upp när man får ta del av Fannys liv. Hon lever ensam med en alkoholiserad mamma och hon får ensam ta ansvar för både sig själv och mamman. 

Vi får åter träffa Anders Knutas, Karin Jacobsson och de andra poliserna i Visby. Man återser även läraren Emma Winarve och reportern Johan Berg från föregående bok. Jag tycker det är mysigt att återse karaktärer som man tycker om från bok till bok, fastän det är fristående delar som man mycket väl kan läsa utan att ha följt böckerna i rätt ordning.

Boken är spännande när man följer utredningen och jakten på mördaren samtidigt som det är intressant och spännande på ett helt annat sätt att följa relationen mellan Emma och Johan. Jag tyckte mycket om boken och kan varmt rekommendera den.

Inga kommentarer: